oprogramowanie

POS to system, dzięki któremu funkcjonowanie Twojej restauracji będzie o wiele lepiej zorganizowane. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo takich programów, lecz nie każdy z nich wart jest Twoich pieniędzy. Jak wybrać POS dla restauracji? Zapraszamy do lektury.

Sprawdź funkcje, jakie oferuje dane oprogramowanie

Jest to jedna z najważniejszych cech każdego programu POS. Funkcjonalność powinna spełniać Twoje oczekiwania – zarówno te do prowadzenia sprzedaży, jak i magazynowanie faktur i umów. Zapoznaj się z jego obsługą, ponieważ to również od niej zależy organizacja pracy lokalu. Niektóre z nich nie działają sprawnie, miewają problemy z płynnością lub zawieszają się. Jak wybrać POS dla restauracji? Przeczytaj uważnie nasz artykuł, a nie będziesz miał z tym problemu.

Ile będę musiał zapłacić za sprawny POS?

Może się to wydawać dziwne, lecz ceną nie powinieneś przejmować się najbardziej. Tak jak pisaliśmy, na rynku jest obecnych bardzo dużo programów do zarządzania. Nie sugeruj się ceną (ani w jedną, ani w drugą stronę), ponieważ nie wszystko złoto, co się świeci! Przygotowując się do tego artykułu niejednokrotnie okazywało się, że wysoka cena niekoniecznie idzie w parze z wysoką jakością.

Z drugiej strony lepiej będzie, jeśli zapłacisz więcej za POS odpowiadający Twoim oczekiwaniom. Nie ma co oszczędzać na oprogramowaniu, gdyż jest to inwestycja w przyszłość. Dzięki niej nie tylko lepiej zorganizujesz pracę i sprzedaż, ale także będziesz miał porządek w papierach – a ten jest najważniejszy.

No właśnie! Co z tymi dokumentami?

Porządek w papierach musi być, ale o ich bezpieczeństwo również trzeba zadbać! Jak to zrobić? Najlepiej zdecydować się na POS działający w chmurze. Wszystkie dane zapiszą się na serwerze, więc nie musisz się martwić o utratę danych, jeśli oprogramowanie by się wysypało.

Po drugie, działając na aplikacji w chmurze, Twoje dokumenty są chronione przed nieupoważnionymi. A dostęp do nich będą mieć jedynie ci, którym udzielisz dostępu. Nigdy nie wiadomo, czy nie masz w swoich szeregach szpiega donoszącego konkurencji!

Pamiętaj także o tym, że trzymanie dokumentów w chmurze ma jeszcze jeden duży plus – możliwość ich edycji w każdym możliwym momencie!

Dobry POS jest dobry – nie tylko dla pracowników, ale także dla klientów!

Dla Twoich pracowników POS powinien być łatwy w obsłudze

Pamiętaj, że zanim znajdziesz odpowiednich pracowników, np. kelnerów, może minąć trochę czasu, a w progu swojej restauracji ujrzysz wielu kandydatów. Miej na uwadze, że niektórzy z nich będą traktować pracę u Ciebie dorywczo, na przykład studenci. Co w związku z tym? Jeśli ktoś zostaje jedynie na okres wakacyjny i chcesz, aby był wydajny, to nieintuicyjny POS będzie mu to uniemożliwiał. Każdy z pracowników powinien przyswoić sobie oprogramowanie w jak najkrótszym czasie, lecz pamiętaj że ci, o których wspomnieliśmy, mają tego czasu najmniej.

Na łatwość obsługi wpływa nie tylko intuicyjność samego programu, ale także jego czytelność. Zbyt wiele funkcji może wprowadzić w zakłopotanie nawet tych największych miłośników nowych technologii.

No i w końcu druga strona medalu – klienci! Każdy z nich chce zostać obsłużony jak najszybciej, prawda? No jasne, że prawda. W końcu sami bywamy klientami i wiemy, jak istotny może być czas oczekiwania na realizację zamówienia. Klienci są obsługiwani przez POS, tyle że za pośrednictwem kelnerów zbierających od nich zamówienia. Więc, jak widzisz, funkcjonalne oprogramowanie to połowa sukcesu.

Dla Ciebie POS powinien być tani w utrzymaniu

Co jeszcze jest istotne, jeśli chodzi o wybór oprogramowania POS dla restauracji? Koszty jego utrzymania i wprowadzenia.

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga kosztów związanych chociażby z zaopatrzeniem, więc po co je dodatkowo zwiększać? Przede wszystkim zachęcamy do tego, aby zamiast płacić za POS jednorazowo, wybrać opcję abonamentową – nie tylko nie odczujesz tak bardzo utraty pieniędzy, ale taki model dystrybucji często oferuje dodatkowe udogodnienia i promocje.

Jeśli chodzi o sprzęt, to zastanów się nad wyposażeniem swoich pracowników w takie urządzenia jak tablety, zamiast jednego dużego. Po pierwsze są one tańsze, a po drugie o wiele wygodniejsze, dzięki czemu znacznie usprawnią pracę kilku kelnerów na sali.

Kiedy już to wszystko wiesz, to nie pozostaje nic innego jak dokonanie wyboru i zakup! Życzymy owocnych łowów! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.